torsdag 23 februari 2017

Recept på hemmagjord sushi för gravida



Ingredienser:

Ris

  • 4 dl japanskt ris eller grötris (ichiban riset ska vara bäst)
  • 6 dl vatten
  • 4 msk risvinäger
  • 2 msk socker
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk salt

Sushi

  • japansk soja
  • sushimatta
  • 4 st Noriark
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 st gurka
  • 2 st avokado
  • 6 st krabbsticks
  • 1 st fryst laxfilé (gärna från västerbotten för dom som är gravida eler ammar, säkrast om man fryser in laxen i frysen i 3 dygn först)
  • 1 st stekt kycklingbröst
  • 2 st morötter (kokta i några minuter så de är något mjuka)
  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk wasabi
  • 1 burk inlagd ingefära, gari

  1. Gör så här:
  2. Sushiris
    Skölj av riset i kallt vatten, låt ligga i kallt vatten i ca 15 minuter.
  3. Koka upp riset, låt sjuda under lock i ca 20 minuter på svag värme.
  4. Ta kastrullen från värmen och låt stå under lock i 20-30 minuter, lyft inte på locket!
  5. Lägg över riset i en stor porslinsform.
  6. Blanda försiktigt i vinägerblandningen i riset, utan att förstöra riskornen.
  7. Makirullar
    Ta fram din sushimatta och lägg ut den på en skärbräda.
  8. Lägg upp ett noriark med matta sidan upp.
  9. Lägg på ett lager ris, lämna en kant på 3-5 centimeter överst så ni kan fästa rullen. Pressa riset hårt på arket.
  10. Nu börjar vi med fyllningen. Skär de ingredienser du vill ha i din makirulle, till exempel avokado, lax och gurka. Vi bytte även ut laxen mot kyckling i några rullar. Skär allt i stavar och lägg en rad av varje ingrediens längst ner på arket.
  11. Rulla ihop rullen hårt (men inte så hårt så fyllningen åker ur), ta hjälp av sushimattan.
  12. Fukta ytan utan ris med lite vatten så fästs rullen ihop.
  13. Rulla in rullen i lite plastfolie och lägg in i kyl någon timma så håller den ihop bättre.
  14. Ta sen ut rullen och skär i skivor, ca 1 centimeter tjocka. Blöt gärna kniven så går det lättare att skära.
  15. California rolls
    De här är likadana som makirullar fast tvärt om, riset ligger utanpå. Lägg en bit plastfolie på sushimattan och därefter ett noriark, med matta sidan upp.
  16. Lägg på ett lager ris, pressa hårt och strö över lite sesamfrön. Spara ett par cm underst på noriarket.
  17. Vänd på arket så riset hamnar mot plastfolien.
  18. Lägg dit de ingredienser du vill ha på den ytan utan ris. Till exempel en radda med lax, en med avokado och en med gurka.
  19. Rulla ihop rullen hårt med hjälp av sushimattan.
  20. Fukta ytan utan ris med lite vatten så fästs rullen ihop.
  21. Lägg in rullen i kyl i ca 1 timme så håller den bättre. Ta ut och skär i skivor, ca 1 cm tjocka. Blöt gärna kniven så går det lättare att skära.
  22. Riskuddar
    Ta en liten näve ris och knåda ihop till ett avlångt knytte.
  23. Skär en strimla lax och lägg över, fäst med en bit noriark med hjälp av vatten.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar